Mi a forgalomtechnikai tervezés menete?

 

1. Írjon nekünk, kérjen ajánlatot

E-mailen, az eloterv@eloterv.hu címre írja meg a tervezési feladatot, a tervezett forgalmi rend változtatást az alábbi adatok megadásával:

  • Cím / érintett terület (akár fotóval szemléltetve, térképen vázlatosan jelölve a helyszínt, elfoglalni kívánt területet),
  • Munkavégzés jellege (pl.: daruzás, állványozás, rendezvény, végleges forgalmi rend változás),
  • Terület: Ideiglenes forgalmi rend esetén a lezárás / forgalomkorlátozás leírása, elfoglalt terület mérete (pl.: teljes útzár, x*y méteres terület a parkolósávban)
  • Idő: A forgalmi rend változás időtartama.

 

2. Ajánlatot küldünk

A tervezési feladatra szabottan egyedi árajánlatot küldünk.

 

3. Megrendelés

Amennyiben elfogadja ajánlatunkat, kérjük küldjön e-mailes visszajelzést. A munkát ez alapján el tudjuk kezdeni. A munka volumenétől függően elegendő az emailes megállapodás, vagy történhet szerződéskötés megbeszélés szerint.

 

4. Tervezés és engedélyezés

Elkészítjük a tervet a vállalt határidőre és megküldjük előzetes megtekintésre. Amennyiben rendben találja, beadjuk a tervet közútkezelői jóváhagyásra, egyeztetünk a közútkezelővel, majd megküldjük a közútkezelői választ (jóváhagyott tervet), ami alapján intézhető a kivitelezés.

 

 

 

Gyakran ismételt kérdések

 

Mi az a forgalomtechnikai terv?

Forgalomtechnikai terven kerülnek ábrázolásra a végleges és ideiglenes forgalmi rend változások, legyen szó úttestről, járdáról, parkolósávról vagy egyéb közterületről. Forgalomtechnikai tervet erre szakosodott szaktervező készíthet, figyelembe véve a szabályokat, útügyi előírásokat és közlekedésbiztonsági szempontokat. A forgalomtechnikai helyszínrajz általában 1:500-as méretarányban mutatja be az érintett területet, a meglévő és új jelzőtáblákat, forgalmi beavatkozásokat.

 

Mennyibe kerül a forgalomtechnikai terv elkészítése, engedélyeztetése?

Forgalomtechnikai tervezésre minden esetben egyedi tervezői díjszabást alkalmazunk, figyelembe véve az adott tervezési feladat területi kiterjedését, a beavatkozás mértékét, a forgalmi rend összetettségét, a szükséges egyeztetéseket, összességében a rajzolás munkaigényét, mivel minden tervezési terület és forgalmi rend változtatás különböző lehet, ami egyedi mérlegelést igényel. Ajánlatunkat kérje emailen: eloterv@eloterv.hu

A tervezési díj egyszerűbb esetekben kb. 70-90 ezer Ft környékén mozog, ami magában foglalja a forgalomtechnikai alaptérkép beszerzését, frissítését, szükség esetén helyszíni bejárást, a forgalmi rend változásának megrajzolását, a műszaki leírás elkészítését, egyeztetést a közútkezelővel, és a forgalomtechnikai terv közútkezelői engedélyezésének ügyintézését is.

Számlázáskor ÁFA mentes (alanyi adó mentes) számlát állítunk ki. A forgalomtechnikai terv jóváhagyásának nincs külön fizetendő díja a közútkezelő felé.

 

Mennyi idő alatt készül el a terv?

A jóváhagyott forgalomtechnikai terv elkészültének ideje két részből tevődik össze: a tervezői rajzolás és a közútkezelői jóváhagyás.

  • Tervezői munka: A vállalt tervezési határidőt ajánlatunkban határozzuk meg, figyelembe véve a tervezési feladat bonyolultságát valamint aktuális munkáinkat. Általában az egyszerűbb munkákra 3-5 munkanapos tervezési határidőt vállalunk, de sürgős esetekben gyorsabb tervezésre is lehetőség van.
  • Közútkezelői jóváhagyás: Általában egy-két hét alatt kapunk választ a budapesti közútkezelőtől, országos közutak esetében is általában max. 1 hónap a válaszidő. A közútkezelői jóváhagyás idejére nincs közvetlen ráhatásunk.

Amennyiben nincs már a fent említett idő a tervezett munkakezdésig, akkor igény szerint rövidebb határidővel is tudunk dolgozni, valamint kérhetjük a közútkezelőt, hogy a lehetőségek szerint vegye előre a tervet.

A közterület-használati engedély kiváltása az önkormányzattól (amennyiben szükséges a munkavégzéshez) általában szintén néhány hetet igényelhet, ehhez csatolni kell a jóváhagyott forgalomtechnikai tervet, így a két eljárás egymást követően fut végig. Bővebb információ a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról ezen a weblapon olvasható. A kerületek kezelésében lévő közterületek (általában ahol nem közlekedik közösségi közlekedési jármű) használatáról az adott kerület weblapján olvasható információ.

 

Meddig érvényes a forgalomtechnikai közútkezelői jóváhagyás?

6 hónapig érvényes a forgalomtechnikai hozzájárulás, de ez meghosszabbítható külön kérelemmel.

 

Mit lehet tenni, ha lejárt a forgalomtechnikai kezelői hozzájárulás?

A közútkezelői hozzájárulás meghosszabbítható. Amennyiben nem változott az érintett terület környezetében a forgalmi rend, úgy a terv változtatás nélkül beadható újra. Ennek ügyintézésében is tudunk segíteni.

 

 

 

Korábbi munkáink, referenciák
(Kattintás után külön oldalon felsorolva)

 

 

 

 

 

 

Előterv Mérnökiroda Kft.

 

eloterv@eloterv.hu

 

A weblapon feltüntetett információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlatnak.